Fans van het eerste uur: 'De erfenis van Solomon Farthing'
Wat overtuigde je om De erfenis van Solomon Farthing te lezen?
Ik ben enorm geïnteresseerd in (familie)geschiedenis, dus toen ik hoorde dat het over een erfjager ging met een link naar de Eerste Wereldoorlog was ik eigenlijk al verkocht! Het lezen van het boek viel precies samen met de start van een cursus genealogie bij het Stadsarchief in Nijmegen. Dat maakte het boek nog levendiger voor me. De cover met het oudroze klosje maakte me ook heel nieuwsgierig naar het verhaal trouwens.
Als je met een personage een praatje kon maken, wie zou je dan kiezen en waarom?
Oh, ik kan niet kiezen….natuurlijk met Solomon om hem het hemd van het lijf te vragen over stamboomonderzoek én Edinburgh. Maar ik zou ook met zijn opa Godfrey over de gebeurtenissen in de Eerste Wereldoorlog willen praten. Hoe was het nou echt om na de Eerste Wereldoorlog weer een leven op te bouwen?
Heb je een favoriet hoofdstuk of een quote die je zal bijblijven?
Niet zozeer één hoofdstuk, maar meer het gedeelte dat Solomon op zoek gaat naar de erfgenamen van Thomas Methven en zonder dat hij het weet ook achter zijn eigen geschiedenis aan gaat. Hij raakt in allerlei situaties verzeild, krijgt en verliest een hond (hilarisch stukje) en krijgt hulp uit onverwachtse hoek.
Aan wie zou je het boek aanraden?
Een breed publiek eigenlijk; ik denk dat zowel liefhebbers van de historische roman, thrillers als oorlogsroman het boek kunnen waarderen. Het boek heeft een indrukwekkend plot en de verhalen zijn mooi in elkaar verweven.
Heb jij of heeft iemand uit je familie ooit de hele stamboom van je familie uitgezocht? Zo ja: ben je toen iets interessants tegengekomen (zoals de afkomst van je voorouders). Zo niet: zou jij het interessant vinden om een keer de stamboom en de familiegeschiedenis van je familie uit te zoeken?
Een oudoom heeft de tak van mijn oma (moeder van vader) helemaal uitgeplozen. Daar is een 200 pagina’s tellend boekwerk uit gekomen. Mijn roots liggen in de buurt van Koblenz in Duitsland en zij zijn in Nederland beland begin 19e eeuw omdat ze een goede afzetmarkt voor hun aardewerken potten (Keulse potten) vonden. De familie heeft tot 1985 een winkel gehad in Nijmegen met serviesgoed en aardewerken potten. Ik ben nu bezig met stamboomonderzoek van de familie van mijn vader; daar weet ik niet veel van. Het lijkt makkelijk dan het is; er gaat veel tijd in zitten om alles uit te pluizen en archiefstukken op te vragen. Maar de aanhouder wint…..