Zoeken
LeesChristie 2024 - Augustus
Doe mee aan de Lees Christie Challenge 2024 met onze suggestie voor de maand augustus! Dit jaar gaan we op ontdekkingsreis door het werk van Agatha Christie, verdeeld over verschillende decennia.

LeesChristie 2024 - Augustus

Gepubliceerd op 5 augustus, 2024 om 11:22, aangepast op 5 augustus, 2024 om 11:23

Dit jaar gaan we op ontdekkingsreis door het werk van Agatha Christie, verdeeld over verschillende decennia! Doe jij ook weer mee?⁠ 🕵️‍♀️⁠

De keuze voor augustus: Wie adverteert een moord!

Wie adverteert een moord! was het 50e boek van Agatha Christie en werd gepubliceerd in 1950. Het wordt algemeen beschouwd als de beste roman van Miss Marple, en Christie noemde het zelf als een van haar favorieten. Dit verhaal is veel meer dan een simpel moordmysterie en bevat een van Christie's technisch meest uitdagende goocheltrucs, een cast van gedurfde en briljante personages, en speelt zich af in een charmant dorp dat verstoord is door het naoorlogse ongemak.

Waar gaat het boek over?

In een Engels dorp wordt door middel van een advertentie in de dorpskrant een moord aangekondigd. De plaats staat erbij, en ook de tijd: vrijdagavond om half zeven. Hoewel de meeste dorpsbewoners denken dat het om een grap gaat, zijn er die vrijdag toch heel wat mensen op de been om te kijken wat er gaat gebeuren. Het is het begin van een raadselachtige zaak, die door Miss Marple uiteindelijk wordt opgelost.

De jaren 50

De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog gingen door tot in de jaren vijftig, waarvan er vele duidelijk zichtbaar zijn in Wie adverteert een moord! De personages moeten op vergelijkbare manieren door veel naoorlogse uitdagingen navigeren als in de echte wereld. Deze omvatten het voortdurende rantsoeneringssysteem dat pas in 1954 in Groot-Brittannië eindigde. Bij het bakken een rijke chocoladetaart besluit mevrouw Blacklock de rozijnen te gebruiken die ze voor Kerstmis hadden bewaard. Er zijn ook verschillende knipoogjes naar de evoluerende rol van de vrouw. Tot nu toe hebben veel vrouwen een baan in de huishoudelijke dienst aangenomen, maar sinds de oorlog hebben ze meer gevarieerde beroepen uitgeoefend. In de roman maakt mevrouw Sweetenham zich zorgen over het verlies van haar enige hulp en maakt ze zich zorgen dat het moeilijk zal zijn om een ​​vervanger te vinden.

Alternatieve verhalen

Als je deze maand liever een ander verhaal leest, hebben we een aantal leuke aanbevelingen. Rally naar Bagdad is een geweldige keuze als je op zoek bent naar iets dat zich afspeelt in een warm klimaat. Dit boek, een van Christie's spionagethrillerromans, zit vol gevaar, durf en een gevecht met de dood. Voor een andere zomers boek kun je kiezen voor Zoek de moordenaar, met Hercule Poirot en Ariadne Oliver in een mislukt moordspel. Een handvol rogge is ook een fantastische keuze voor deze maand. In een schilderachtig dorpje lost Miss Marple een reeks merkwaardige moorden op, vermomd in een kinderliedje.

Auteurs
Auteur: Agatha Christie

Agatha Christie schreef 80 detectives, ruim 200 korte verhalen, 19 toneelstukken en 6 romans als Mary Westmacott. In Nederland zijn naar schatting bijna 20 miljoen boeken verkocht van Christie, en met ruim 3,2 miljard verkochte exemplaren wereldwijd is ze de bestverkopende auteur aller tijden.

Boeken
Agatha Christie - Wie adverteert een moord!
Agatha Christie

Het tijdstip en de plaats van een moord zijn bekend, waar wie wordt het slachtoffer?

The House of Books nieuwsbrief
Meer weten over de boeken, auteurs, het laatste nieuws en leuke winacties van The House of Books? Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws