Zoeken
LeesChristie 2024 - oktober
Doe mee aan de Lees Christie Challenge 2024 met onze suggestie voor de maand oktober! Dit jaar gaan we op ontdekkingsreis door het werk van Agatha Christie, verdeeld over verschillende decennia.

LeesChristie 2024 - oktober

Gepubliceerd op 7 oktober, 2024 om 14:41

Dit jaar gaan we op ontdekkingsreis door het werk van Agatha Christie, verdeeld over verschillende decennia! Doe jij ook weer mee?⁠ 🕵️‍♀️⁠

De keuze voor oktober: De spiegel barstte

Deze maand gaan we de swingende jaren zestig in, een tijd die vaak het 'bepalende decennium' van Groot-Brittannië wordt genoemd. Hoewel dit boek draait om een moordmysterie, gebruikt Christie Miss Marple en haar medebewoners van St Mary Mead om na te denken over de dynamische en enigszins verontrustende veranderingen om hen heen. Het schilderachtige dorpje is niet meer wat het ooit was, met filmsterren die zich in de buurt vestigen en de nieuwe woonwijk.

Waar gaat het boek over?

Net als al haar dorpsgenoten vindt Miss Marple het ontzettend spannend als de beroemde filmster Marina Gregg in het dorp komt wonen. Maar dan wordt een van Marina’s vurigste bewonderaarsters vergiftigd. Omdat de politie ervan uitgaat dat het vergif voor Marina zelf bedoeld was – en dat de moordenaar het niet bij één poging zal laten – wordt er niemand meer bij haar toegelaten. Behalve Miss Marple.

De jaren 60

De jaren 60 waren een periode van snelle ontwikkeling, zowel sociaal, cultureel als politiek. Dit wordt weerspiegeld in De spiegel barstte, waarin Miss Marple vaak commentaar geeft op de evolutie van de maatschappij om haar heen. Zo is Cherry Baker bijvoorbeeld verbaasd dat Miss Marple bij een bezoek aan de kapper Movie News en Amongst the Stars aan het lezen is, volgens haar “om mezelf een beetje te onderwijzen in de wereld van de bewegende beelden”. Het huizenbouwproject is een veelbesproken onderwerp in de roman en weerspiegelt de toenemende huizenbouw in Groot-Brittannië in de jaren 1960. Naast de nieuwe huizen is ook de nieuwe plaatselijke supermarkt gewoonweg verbijsterend voor de bewoners van St Mary Mead, met commentaar van Miss Hartnell over hoe kruidenierswaren en zelfs de maaltijden zelf iets zijn geworden dat ze niet herkent. Deze wat langer durende setting aan het begin van het boek voelt een beetje nostalgisch aan voor 'de goede oude tijd'.

Ten tijde van het schrijven van dit boek was Agatha Christie in de zeventig en genoot ze van haar oudere jaren met haar man Max in hun huis in Wallingford. Ze begon haar werk regelmatig te dicteren in plaats van te typen en begon ook de voorkeur te geven aan verhalen met Miss Marple in de hoofdrol boven Hercule Poirot. In de volgende vier jaar verschenen er nog drie Miss Marple romans.

Alternatieve verhalen

Er zijn deze maand zoveel geweldige opties om uit te kiezen, want verschillende boeken van Christie uit de jaren 60 hebben een griezelige sfeer, waarmee ze het perfecte boek zijn voor oktober. A Haunting in Venice is een voor de hand liggende keuze. Binnen een paar uur nadat ze heeft opgeschept over het feit dat ze getuige was van een moord, wordt de 13-jarige Joan dood aangetroffen, verdronken in een bad met appels. Een ander geweldig boek is De eindeloze nacht. Dit heeft echt een griezelige sfeer en was een van Christie's persoonlijke favorieten.

 

Auteurs
Auteur: Agatha Christie

Agatha Christie schreef 80 detectives, ruim 200 korte verhalen, 19 toneelstukken en 6 romans als Mary Westmacott. In Nederland zijn naar schatting bijna 20 miljoen boeken verkocht van Christie, en met ruim 3,2 miljard verkochte exemplaren wereldwijd is ze de bestverkopende auteur aller tijden.

Boeken
Agatha Christie - De spiegel barstte
Agatha Christie

Een spannend Miss Marple verhaal

The House of Books nieuwsbrief
Meer weten over de boeken, auteurs, het laatste nieuws en leuke winacties van The House of Books? Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws