BOEK
Als je het licht niet kunt zien

Als je het licht niet kunt zien

Anthony Doerr &


ISBN: 9789044351538 | Paperback, 544 blz | € 12.50 | 17-05-2016


Van bestsellerauteur en Pulitzerprijs winnaar Anthony Doerr een adembenemende roman over een blind Frans meisje en een Duitse jongen wiens paden zich kruisen in het bezette Frankrijk van WOII.

De jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het Natuurhistorisch Museum, waar hij werkt als slotenmaker. Als Marie-Laure twaalf is, bezetten de nazi's Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen.

In een Duits mijnstadje groeit Werner Pfennig op in een weeshuis samen met zijn jongere zusje Jutta. Werner belandt bij de Hitlerjugend en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.

Anthony Doerr heeft met zijn werk vele gerenommeerde literaire prijzen gewonnen. Voor Als je het licht niet kunt zien ontving hij in 2015 de prestigieuze Pulitzerprijs. Hij schreef tien jaar lang aan deze roman, die door de internationale pers als een meesterwerk wordt beschouwd en waarvan de filmrechten zijn verkocht aan Fox Searchlight Pictures. Inmiddels zijn er bijna 100.000 boeken verkocht in Nederland en Vlaanderen.

'Het hele kunnen van Doerr in deze roman zit in de grote oorlogstaferelen - bombardementen, vluchtelingenstromen - en in zijn gefascineerde beschrijving van wetenschap en techniek.' Trouw

'Anthony Doerr heeft een nieuwe maatstaf gehanteerd voor wat een verhaal met je kan doen.' Dave Eggers

Pamfletten

Het is al bijna donker als ze uit de lucht komen vallen. De wind drijft ze voort over de stadswallen, ze dwarrelen over de daken, fladderen door de openingen tussen de huizen. Hele straten wervelen ermee vol, het wit steekt af tegen de kinderkopjes. dringend bericht aan de inwoners van deze stad, staat erop. vertrek onmiddellijk naar open land. Het getij komt op. De maan hangt klein, geel en halfvol in de lucht. Op de daken van de strandhotels aan de oostkant, en in de tuinen daarachter, laten een stuk of zes Amerikaanse artillerie-eenheden brandende ballen in de monden van mortieren vallen.

Bommenwerpers

Om middernacht steken ze het Kanaal over. Ze zijn met zijn twaalven en zijn allemaal vernoemd naar een liedje: Stardust en Stormy Weather en In the Mood en Pistol-Packin’ Mama. Heel in de verte glijdt de zee onder hen door, vol met ontelbare witte schuimkopjes. Algauw zullen de navigators de lage eilandbulten aan de horizon zien verschijnen. Frankrijk. Intercoms kraken. Bedachtzaam, sloom bijna, verliezen de bommenwerpers aan hoogte. Langs de hele kust schijnen streepjes rood licht omhoog vanuit de locaties met luchtafweergeschut. Er doemen donkere scheepswrakken op, tot zinken gebracht of verwoest, een ervan heeft een doorboorde boeg, een ander gaat in laaiende vlammen op. Op een van de buitenste eilanden rennen schapen in paniek tussen de rotsen door. In elk vliegtuig tuurt een bommenrichter door een richtraam en telt tot twintig. Vier vijf zes zeven. Voor de bommenrichters ziet de ommuurde stad op haar granieten, steeds dichterbij komende landtong eruit als een boosaardige tand; iets zwarts en gevaarlijks, een laatste abces dat nog moet worden weggesneden.

 

Internationaal

'Zijn imponerende gevoel voor detail en prachtige metaforen zijn overweldigend.'

San Francisco Chronicle

Influentials

'Anthony Doerr heeft een nieuwe maatstaf gehanteerd voor wat een verhaal met je kan doen.'

Dave Eggers
  • 2015 Andrew Carnegie Medal for Excellence in Fiction! 
  • Pulitzerprijs 2015
  • Winnaar Goodreads Choice 2014
  • Amazon Book of the Year 2014
  • New York Times Best Fiction 2014
  • Finalist National Book Awards

Anthony Doerr over Als je het licht niet kunt zien

Roman over een blind meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog, dat samen met haar vader een museumschat bewaakt.


Monique's Boekentip: Als je het licht niet kunt zien

Liefdevol precisiewerk. Een bijzondere oorlogsgeschiedenis van huiveringwekkende schoonheid, over kinderen in oorlogstijd, morele keuzes, angst, en liefde. Welke keuzes kon je maken als kind, eind jaren dertig? Beklemmend, indrukwekkend, en heel erg spannend.


Slate's ABC: Alle The Light We Cannot See

Slate critics Emily Bazelon, Hanna Rosin, and Katy Waldman discuss Anthony Doerr's Pulitzer Prize-winning novel.